Comenius Gesamtschule

Comenius Gesamtschule je državna škola u Neuss-u, gradu smeštenom u srcu Severne Rajne-Vestfalije i vrlo blizu glavnog grada savezne države Dizeldorfa. Škola je osnovana 2014. godine i trenutno ugošćuje decu od 5. do 10. razreda. Ukupno škola trenutno ima 816 učenika, 67 nastavnika i članova osoblja. Škola će biti završena 2022. sa razredima od 5 do 13. Do tada će učenici moći da završe školu sa svim kvalifikacijama koje su dostupne u Nemačkoj. U našoj školi su zastupljene sve vrste porekla: od niskog socijalnog do višeg socijalnog porekla, kao i učenici sa disleksijom, ADD-om, autizmom i mentalnim ili fizičkim potrebama. Imamo studente iz celog sveta. Mnogi od njih potiču sa Bliskog Istoka.

Smatramo da bi Erasmus + projekat bio sjajna prilika za naše studente da rade zajedno sa studentima iz drugih zemalja i povećaju njihovo razumevanje i toleranciju prema drugim zemljama. Do sada naša škola do sada nije bila uključena ni u jedan Erazmus + projekat, zbog čega smo izuzetno motivisani i radujemo se pokretanju našeg prvog projekta.

Naši sadašnji učenici od 7. do 9. razreda (13-15 godina) biće učenici koji učestvuju u ovom projektu. U projekat će biti uključeni i nastavnici, kao i roditelji. Ključni ljudi zaduženi za vođenje projekta biće nastavnik jezika (koordinator), nastavnik jezika / istorije (pomoć u organizaciji projekta) i nastavnik umetnosti (podržaće aktivnosti u školi). Roditelji će ugostiti učenike iz naših partnerskih zemalja. Svi nastavnici i zaposleni su informisani o programu i u slučaju da neko mora da napusti svoj položaj, mnogi drugi imaju motivaciju i sposobnosti da preuzmu svoju ulogu.

Klimatske promene su velika pretnja za našu budućnost i budućnost naših učenika. Ovim projektom bismo želeli da iskoristimo interesovanje učenika i da ih upoznamo sa sopstvenim uticajem na životnu sredinu. Naša škola je tek počela da podiže ekološku svest i da to primenjuje u naš kurikulum. U budućnosti bismo želeli da se usavršavamo kao ekološki prihvatljiva škola i možda čak budemo nagrađeni za ovo.

Stoga ćemo pokušati da napravimo planove lekcija i aktivnosti koje ćemo primeniti u našem trenutnom nastavnom programu. Naša škola je počela da odvaja otpad u svim učionicama u oktobru 2019. godine. U cilju informisanja svih učenika o temi, škola je pokrenula informativni dan u školi. Naši studenti su razumeli važnost odvajanja otpada, ali još uvek im trebaju podsetnici povremeno. Takođe, stekli smo neko iskustvo sa upcicling-om, jer smo imali projekte na ovu temu tokom prethodnih projektnih nedelja.

Nadamo se da ćemo poboljšati ove projekte razvijanjem radionica o otpadu i / ili upciclingu, što će našim studentima omogućiti da daju druge doprinose i praktične savete na tu temu. Takođe se radujemo sticanju uvida u druge škole jer verujemo da će nas navesti da poboljšamo svoju školu i postanemo ekološki prihvatljiviji.