Novosti

NAŠ PRVI LTT

(novembar 2020.)


Održana je naša prva mobilnost. Nažalost, zbog epidemije korone morali smo se naći na Skype-u, ali svejedno, bila su to najbolja tri dana koja smo proveli u zajedničkom radu.

Bila je to sjajna šansa da se partneri međusobno sretnu. I prvi dan je bio posvećen upoznavanju. Svaka škola pripremila je kratku prezentaciju o sebi. To je zaista pomoglo da se razumemo bez odbzira odakle dolazimo.
Naravno, morali smo da poradimo i na nekim detaljima koji se tiču ​​vremenskog rasporeda budućih događaja, rada na eTwinningu, odabiru učenika i jedne nove metode (za većinu) rešavanja problema,  koja se naziva Fermijeva metoda.
Ono što je takođe bila sjajna vest je da smo konačno predstavili prvi nacrt aplikacije na kojoj radimo, a sledeći korak je objavljivanje u Google Play store-u.
Nadamo se da ćemo uskoro imati još sjajnih vesti.

  

 Ekološki otisak i načini na koje možemo da podstaknemo talentovane učenike

Predstavljen naučni rad inspirisan projektom „Ekološki otisak“

 

Nastavnici Gimnazije Zaječar Dragana Sekulić Pilipović i Mladen Šljivović predstavili su naučne radove na međunarodnoj konferenciji „Daroviti i životna sredina – porodica, obrazovno, poslovno“ u organizaciji MENSA Srbija od 24. do 26. septembra u Beogradu. Oba nastavnika potpisuju naučni rad „Ekološki otisak i načini na koje možemo da podstaknemo talentovane učenike“. Polazna osnova za ovaj rad bio je projekat „Ekološki otisak“, u kome Gimnazija učestvuje partner u projektu čiji je koordinator Nemačka.

 

Aktivnosti u Namečkoj

(Oktobar 2021.)

Nemačka je 28/29. oktobra započela prvi projekat sa studentima vezan za Ekološki otisak. Njihova škola se fokusira na otpad i reciklažu otpada. Učesnici projekta se sastaju jednom nedeljno i pokušavaju da smisle nove ideje i poboljšaju procenat recikliranja otpada u svojoj školi. 

Pomislili smo: Zašto ne bismo počeli u sopstvenom školskom podrumu? Tamo smo našli stare školske knjige koje niko više nije koristio. Tako smo započeli projekat podizanja svesti o važnosti reciklaže. Kreirali smo našu Erazmus maskotu koja će držati globus i zastave da pokaže da moramo zajedno da rešavamo naše globalne probleme. U narednim nedeljama naši učenici će ga ofarbati kako bismo ga mogli smestiti u školu. Da bi se što više učenika uključilo i informisalo, studenti su kreirali i kvizove o našim partnerskim zemljama, EU i ekološkom otisku.

 

Novogodišnji praznici

Svaki tim je imao zadatak da napravi čestitke koje će biti poslate svim školama koje su partneri u projektu. Slali smo jedni drugima božićne čestitke sa porukama vezanim za ekologiju, uživali u pripremi ali i u iščekivanju čestitki iz drugih škola.

 

 

Priprema zdrave hrane

(mart 2022.)

Kao pripremu za mobilnost koja će se održati u Srbiji, na temu zdrave hrane, svi učesnici projekta imali su „dan kuvanja“ kada su spremali zdravu hranu koju vole da jedu. Neki su slikali svoje recepte, a neki su ih snimili. Ovaj izazov je upućen svim ostalim učesnicima projekta. Morate da napravite, probate i javite nam kako vam se sviđa!

 

Zdrave palačinke:

 

Ukusne kuglice sa bananom:

 

Supa i sok od koprive:

  

Priprema za mobilnost u Srbiji

 

12. maja 2022. i 17. maja 2022. godine. održali smo sastanak sa učesnicima projekta. Ideja je bila da se učenici upoznaju sa svojim domaćinima, da se osećaju prijatnije kada dođu u Srbiju. U početku je svima bilo malo neprijatno, ali su kasnije učenici uživali u ćaskanju.

 

LTT u Srbiji

(28.5-3.6.2022.)

Svi partneri su stigli na aerodrom u Beogradu. Ljubazni domaćini su sačekali goste i poveli ih u kratak obilazak Beograda. Nakon posete srpskoj prestonici svi su se uputili ka Zaječaru.

Nezaobilazna lokacija u Beogradu je Kalemegdan, jedan od najvažnijih kulturno istorijskih kompleksa. Sa platoa spomenika na Kalemegdanu pruža se predivan pogled na ušće Save u Dunav.
 
 
 
Prvi dan mobilnosti

Počinjemo pozdravnim govorom i predstavljanjem učesnika. Svaka škola je pripremila prezentaciju koja je upoznala ostale učesnike sa zemljom iz koje dolaze i školom koju predstavljaju. Nakon toga, svi su se zabavili uz Kahoot kviz „Šta znamo o Srbiji, Nemačkoj i Danskoj“. Kroz zanimljiva pitanja, učesnici su saznali mnogo zanimljivih stvari o zemljama iz kojih dolaze partneri. To nam je pomoglo da uklonimo barijeru "nepoznatog" i opušteni krenemo sa aktivnostima.
 
 
Nakon zvaničnog dela, usledio je set igara za učesnike projekta. Neki su bili laki, ali su oko nekih ozbiljno morali da se pomuče. U svakom slučaju, svi su se zaista zabavljali i opustili.
 
 
Nakon sastanka, učesnici su otišli ​​na ručak sa svojim domaćinima. Posle ručka svi smo se ponovo sreli u školi. Imali smo radionicu o nutritivnoj vrednosti hrane koju jedemo. Učenici su sastavili menije koje obično jedu i izračunali kalorije. Posle prezentacije sastavili su menije sa hranom koju bi trebalo da jedu. Bilo je zanimljivo, prvo videti koliko je nezdravo ono što učenici jedu, a drugo kako je lako jesti zdravo. Svi učesnici su bili motivisani da nastave sa zdravom ishranom.
  
 
 
Drugi dan mobilnosti

Jutro smo proveli na Arheološkom nalazištu Romulijana, koje datira iz 4. veka. Učenici su naučili mnogo o Rimljanima, rimskim brojevima i ishrani Rimljana. Imali su zadatak da sastave recept za slatkiše od sastojaka koje su imali Rimljani (voće, med i orasi, ali bez šećera i veštačkih aroma). Slatkiši sa ograničenim sastojcima izazvale su zabunu među učesnicima. Bilo je teško napraviti slatkiše bez šećera i začina koje danas koristimo.
 
 
U popodnevnim časovima učesnici su se bavili naučnim problemima. Na početku su naučili šta je zapravo naučni problem, kako se on rešava i šta je hipoteza. Naučili su koji su Fermijevi problemi i kako da ih reše. Jedan od zadataka je bio da procene koliko nam je pašnjaka potrebno da prehranimo svet? U početku im je izgledalo nemoguće da tako nešto izračunaju, pa su bili iznenađeni kada su sve grupe na kraju dobile slične rezultate. Dakle, moguće je napraviti procenu.
U vreme kada su učenici računali koliko će pašnjaka nahraniti ceo svet, nastavnici su pravili planove i dogovarali predstojeće aktivnosti.
 
Treći dan mobilnosti
 
Ovaj dan je bio planiran za potragu za blagom. Učenici su podeljeni u međunarodne timove. Svaki tim dobija prvi zadatak čije rešenje ih vodi do sledeće lokacije. Imali su 8 različitih lokacija širom grada. Uz igru, ideja je bila da upoznaju grad i nauče nešto o Zaječaru. Zadaci su se odnosili na ekologiju i zdravu hranu, pa su u jednom od zadataka morali da izračunaju nutritivnu vrednost zdravog obroka a nekad je trebalo da odrede koji su najveći zagađivači u gradu i daju ideju kako rešiti ovaj problem.
 
  
Uveče (iako vidno umorni od lova na blago) imali smo pab kviz. Svi učesnici su bili podeljeni u međunarodne timove i odgovarali na različita pitanja vezana za sve zemlje učesnice. Dodeljene su nagrade pobednicima Potrage za blagom i pobedničkoj ekipi Pab kviza. Pobednici su uživali u pobedi i kesi punoj slatkiša iz Srbije.
 
 
 
Četvrti dan mobilnosti

Za ovaj dan predvidjna je radionica na kojoj će učesnici da nauče kako se pravi ajvar, pindžur i džem. Pošto je bila sezona jagoda, pravili smo džem od jagoda. U velikoj kuhinji gde je bilo mesta za sve učesnike, svako je našao svoje mesto. Neki od njih su prali, neki sekli, neki su kasnije mešali džem. Pravljenje ajvara zadalo nam je malo više muke. To je trajalo duže i na kraju smo se svi pošteno umorili. Pranje i čišćenje paprike pokazalo se kao ozbiljan zadatak za sve male i velike kuvare. Svi učesnici su naučili da prave srpske specijalitete i obećali da će po povratku u svoje zemlje isprobati sve recepte.
 
 
U pauzi izmedju pripreme ajvara i pindžura džem se taman prohladio i bio spreman za degustaciju. To nas je vidno okrepilo pa smo sa više energije nastavili sa pripremama specijaliteta:)
 
 
 
Peti dan mobilnosti

Poslednjeg dana učenici su imali radionice snimanja i pripreme video materijala. Svoje utiske o projektu beležili su u kratkim klipovima, a kasnije ih montirali i pripremali finalni proizvod LTT-a.

 


U popodnevnim časovima upriličena je dodela nagrada i oproštajne igre. Sredili smo utiske o mobilnosti i izneli ideje za sledeći sastanak. Šta je moglo biti drugačije? Svi učesnici smatraju da je mobilnost bila veoma dobro organizovana i da su svi proveli divnih 7 dana u Zaječaru. 
 
 
Priprema za mobilnost u Nemačkoj


6. septembra 2022. godine održali smo sastanak sa učesnicima projekta. Ideja je bila da se studenti upoznaju sa svojim domaćinima, da se osećaju prijatnije kada dođu u Nemačku. U početku je svima bilo malo neprijatno, ali su kasnije učenici uživali u ćaskanju.
 
 

Kao pripremu za mobilnost, učenici su pripremili postere sa temom ekologije koji su postavljeni u školi.

 

 LTT u Nemačkoj

(11.9-17.9.2022.)

 

Srpska grupa stigla na aerodrom u Dortmundu. Sačekali su ih ljubazni domaćini i svi su krenuli u Neuss. Grupa iz Danske stigla je vozom direktno u Neuss, pa su sve svi učesnici sastali u Neussu. Porodice domaćini su čekali i svi učenici su raspoređeni u dogovorene porodice.

  

 

Prvi dan mobilnosti

 

Na početku je bila ceremonija otvaranja. Govorili su direktor škole kao i organizatori mobilnosti. Svi su poželeli dobrodošlicu i izrazili veliku radost što imaju priliku da ugoste veliki broj učenika i nastavnika. Svi su se predstavili i izrazili uverenje da će narednu nedelju provesti na nezaboravan način.

Nakon ceremonije organizovane su razne igre za upoznavanje i opuštanje učesnika. Kasnije su dodeljene nagrade pobednicima igara.

Nakon toga, učenici su pomoću aplikacije odgovarali na pitanja i saznali kako škola izgleda i kako škola vodi računa o životnoj sredini.

 

Drugi dan mobilnosti


Drugog dana mobilnosti učenici su bili podeljeni u dve grupe. Prva grupa je učestvovala u izradi postera na temu zaštite životne sredine. Ovako su učenici izrazili svoje ideje i pokazali svoju kreativnost. Za to vreme druga grupa je obišla grad koristeći aplikaciju u kojoj su odgovarajući na pitanja šetali od jedne do druge lokacije. Tako su upoznali grad i naučili kako se u gradu brine o životnoj sredini. Nakon toga, grupe su zamenile uloge.

 

Treći dan mobilnosti

 

Treći dan mobilnosti u Nemačkoj protekao je u takodje u radnoj atmosferi. Imali smo dve radionice: Umetnički projekat-Reciklaža i Naučni projekat. Prvo su sproveli istraživanje u kome su tražili odgovore koliko je vode, energije i novca potrošeno za proizvodnju određenih proizvoda. Zatim su tražili odgovore i pravili planove za smanjenje tog utroška.

Nakon toga, učenici su snimili film koji nas upućuje koliko je vode potrebno da bi se napravile farmerke i koliko se ugljen-dioksida emituje u ovom procesu. Za potrebe filma u početku su pravili figure od plastelina i neke figure koje su morali da boje, kasnije su snimili i montirali glasove. Posao je bio iscrpan i naporan, ali su na kraju svi bili zadovoljni konačnim ishodom.

Pogledajte film:

Preuzmite film:

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Četvrti dan mobilnosti
 

Četvrti dan mobilnosti proveli smo u Kelnu. Posetili smo kompaniju koja proizvodi odeću od recikliranih meterijala.

Tu su učenici podeljeni u dve grupe. Dok je jedna grupa slušala koliko je za životnu sredinu važno reciklirati teksas, druga grupa je bila u radionici i pokušala da se bavi recikliranjem. Učenici su bili veoma uspešni i uspeli su da od starih farmerki naprave neke nove stvari. Pravili su šnale za kosu, torbice i novčanike.

Kasnije su se grupe menjale. U popodnevnim časovima učenici su obišli Keln i uporedili da li postoji razlika u tome kako se vodi računa o životnoj sredini u ovom gradu u odnosu na Nojs.


Peti dan mobilnosti

 

Poslednjeg dana mobilnosti smo se oprostili u školi. Učenici su predstavili svoje radove na kojima su radili tokom mobilnosti. Prikazan je i video nastao tokom mobilnosti sa detaljnim objašnjenjima. Svi učesnici su dobili sertifikate. Nakon toga smo napravili nekoliko zajedničkih fotografija. Popodne smo proveli u druženju i razmeni utisaka o svemu što smo naučili tokom ove mobilnosti.


Ekološki otisak i saradnja u cilju podrške darovitim učenicima

Predstavljen naučni rad inspirisan projektom „Ekološki otisak“

 

Nastavnici Gimnazije Zaječar Mladen Šljivović, Dragana Sekulić Pilipović, Nataša Stanojević, Srđan Stanojević predstavili su svoj naučni rad na međunarodnoj konferenciji „Saradnja u cilju podrške darovitima“ koju je od 23. do 25. septembra u Beogradu organizovala MENSA Srbija. Nastavnici potpisuju naučni rad „Primena elemenata igre u nastavi u ciljun podrške učenicima“. Polazna osnova za ovaj rad bio je projekat „Ekološki otisak“, u kome učestvuje Gimnazija.

 
Erazmus dani u Zaječaru


U petak 14.10.2022. Zaječarska gimnazija otvorila je svoja vrata nastavnicima iz cele istočne Srbije koji su želeli da podele svoja iskustva u radu na Erazmus projektima sa svojim kolegama.

Škola domaćin predstavila je dva svoja projekta „Od igre do STEM“ i „Ekološki otisak“. Pored Zaječarske gimnazije svoje projekte predstavilo je još 16 škola.

Pored škola iz Timočke krajine, predstavile su se i gostujuće škole iz Slovenije, Mađarske i Turske. Ceo skup organizovala je Zaječarska gimnazija uz podršku Erazmus ambasadora Mladena Šljivovića.
 
Mobilnost u Danskoj
 
(19.3.-25.3.2023.)
 
Srpska grupa stigla na aerodrom u Olborgu. Sačekali su nas ljubazni domaćini i svi smo se uputili u Farstrup i druga mesta u okolini. Grupa iz Nemačke je stigla vozom direktno u Alborg, tako da su se svi učesnici sreli i upoznali. Porodice domaćini su nas čekale i svi učenici su raspoređeni u dogovorene porodice domaćina.
 
 
Prvi dan mobilnosti
 

Ujutru smo imali uvodne igre i razne radionice na kojima su svi učesnici uspeli da se upoznaju i malo opuste.
Imali smo i obilazak škole i upoznavanje sa radom „škole bez papira“.
 
Tokom popodneva svaka grupa je predstavila svoju školu i zemlju. Čuli smo mnogo zanimljivosti o sve tri zemlje i naučili mnogo stvari. Čuli smo i kako se svaka od škola bori za ekologiju i šta je to na čemu treba da se radi u budućnosti.
 
Drugi dan mobilnosti
 

Proveli smo ceo dan na Univerzitetu u Alborgu. Naučili smo kako se energija talasa pretvara u električnu energiju. U laboratoriji smo imali priliku da budemo u ponoru mereći snagu talasa. Bilo je veoma zanimljivo i red čekanja da se obuče specijalno odelo za bazen je bio dug :)
 
 
Zaposleni na fakultetu su nam govorili o projektima na kojima rade. Takođe smo merili kako lopta tone u zavisnosti od težine. Kasnije smo uporedili rezultate i dobili predloge kako da ih poboljšamo.
 
Divan i sadržajan dan u kome smo uživali u predavanjima o održivosti izvora energije i mnogo naučili.

Treći dan mobilnosti


Danas smo posetili muzej Litzon u Alborgu. U muzeju smo videli različite materijale i naučili koji je najbolji za upotrebu, a koji za šta. Saznali smo i kako se materijali razlažu i bilo je zaista fascinantno čuti koliko Danci vode računa o svemu ovome.

Ljubazni domaćini su nas detaljno upoznali sa svime iz muzeja, videli smo i koji materijali se koriste za krovove, a koji za zidove kuće. Koji su najbolji termoizolatori, a koji najekološkiji.
 
Popodne smo u Alborgu posetili stari rudnik koji je sada pretvoren u muzej. S obzirom da se ugalj više ne koristi, nema potrebe za eksploatacijom.

Posetili smo i mnoga mesta u Alborgu poznata po upotrebi sunčeve energije i ekoloških materijala.
 
Šetajući kroz grad imali smo priliku da vidimo veliki broj murala na zidovima zgrada po kojima je Aalborg poznat.
 
Četvrti dan mobilnosti
 

Ovaj dan smo proveli na Østerild testnom polju vetroturbina, koje se koristi za testiranje vetrenjača. Nakon zanimljivog predavanja u muzeju centra, obišli smo čitav niz vetrenjača, među kojima je bila i najveća vetrenjača na svetu. Čuli smo mnogo zanimljivih informacija o samim vetrenjačama i korišćenju vetra kao održivog izvora energije.
 
Peti dan mobilnosti
 

Poslednji dan mobilnosti učenici su proveli u školi domaćinu. Podijeljeni u međunarodne grupe, imali su zadatak da naprave prezentaciju svega što su radili i naučili u prethodna 4 dana. Neke grupe su se odlično snašle, a nekima je bila potrebna pomoć. Svakako, uz pomoć aplikacija koje postoje za snimanje filmova, složili smo se da su uradili odličan posao.
 
Ovo su prezentacije grupa:
 
 
 
 
 
 
Na kraju su svi učesnici dobili sertifikate i složili se da su proveli divnu nedelju u Danskoj.